Inredning – lika tidlöst som trendigt

Inredning tycks alltid vara lika populärt och på tapeten, och det finns ingen hejd på hur mycket pengar vi lägger på att göra om våra hem så att de blir personliga och passar vår smak och stil – eller kanske den stil som är modern för tillfället. Men det är å andra sidan inte så konstigt, för vem vill inte trivas i sitt hem? Ända sedan begynnelsen har människan tänkt utanför funktion och försökt att också göra sina hem vackra, även om definitionen av vackert har varierat genom tiderna.

Många kända klassiker

När det gäller inredning har Sverige haft många framstående formgivare och tillverkare genom åren. Många känner nog till namn som Lisa Larson (keramiker), Bruno Mathsson (möbelformgivare och arkitekt), Carl Malmsten (inrednings- och möbelarkitekt) och Stig Lindberg (formgivare inom huvudsakligen keramik). Lindbergs porslinsservis Berså med det klassiska bladmönstret har det druckits mycket kaffe i, och servisen är lika aktuell än i dag då produktionen återupptogs under 00-talet efter att ha slutat tillverkas på 70-talet. Även Ingvar Kamprad måste förstås nämnas när man pratar om möbler och inredning som har betytt mycket för Sverige, och för världen.

Senare trender

Trender kommer och går, och så har det alltid varit. Men ska man nämna något som har varit utmärkande för vår nutid så är det kanske just det vita, stilrena och minimalistiska som kännetecknar oss. Och det verkar vara här för att stanna, åtminstone ett tag till och i varierande utföranden. Vilka framtidens inredningstrender blir lär visa sig, men något som är säkert är att det mesta någon gång brukar komma tillbaka och bli modernt på nytt.