Haute Couture

Mode är någonting som har funnits länge – säkert så länge som människan varit just människa. Det finns tecken på mode-beteende hos exempelvis schimpanser, och vi människor är ju lite mer avancerade än så. Det är dock skillnad på mode och mode, där det riktigt fina modet kan sägas inte ha uppstått förrän på 1800-talet, haute couture. Självklart så finns det mycket vackert och spännande mode från tiden före haute couture, och många fantastiska klädskapare. Men haute couture är begynnelsen på den moderna tidens mest exklusiva skräddarsydda mode. Även om det inte är många som har råd med äkta haute couture så är dess influens på övriga modevärlden mycket stor.

Haute couture är en term som dels har en strikt definition och det är ytterst få modehus som möter de krav som ställs, och som dels används mer allmänt. I det senare fallet handlare det om modehus och modeskapare som skapare dyra skräddarsydda kläder, men som inte har rätt att använda den skyddade termen haute couture. Om ett modehus strikt sett inte räknas som haute couture behöver det inte betyda att det är sämre, inte alls. Det finns många modeskapare som skapar kläder att dö för som inte passar in i den klassiska definitionen.

Haute Couture tjej

En öppnare definition

Det gör att vi på läckerbiten föredrar en lite öppnare definition, som nog också är mer i linje med vad många tycker är haute couture. Helt enkelt modeskapare som skapar exklusiva kläder, kläder som bara finns i ett exemplar, gjorda för en person. Samtidigt som de också gör kläder för en lite bredare massa, så att vi vanliga dödliga också kan ta del av deras skapelser. En sådan lite öppnare definition är, tycker vi, mer användbar, när vi talar om kläder och mode. Det finns så många fantastiska modeskapare där ute i världen, som förtjänar lika mycket uppmärksamhet som de som räknas som klassisk haute couture

Här ska vi inte gå in på några specifika namn på modeskapare vi tycker om, utan det är mer ett statement, vad vi tycker om mode och haute couture. Att det inte är olika artificiella klassificeringar som är det viktiga, utan själva slutresultatet, kläderna. Är de fina och exklusiva? Då är det någonting som vi tycker är intressant och kan tänka oss att skriva om, och det kommer vi nog också att göra. Det finns så många fantastiska modeskapare som vi tycker förtjänar mer uppmärksamhet än de får.

Inte minst finns det många mindre svenska modeskapare som förtjänar att uppmärksammas mer. Modeskapare som har en alldeles egen stil, som följer sina egna instinkter utan att snegla på vad som är ”rätt”. För det är ju också en del av bra mode: att det sticker ut och inte bara är en del av en nuvarande trend. Det är lite av en kliché, det vet vi, men samtidigt är det också sant: bra stil är en stil som inte följer vad som är trendigt, men som är egen och har särprägel. Det är sådant som vi på sätt och vis tycker är RIKTIG haute couture och som vi vill uppmärksamma.

Haute Couture med fjädrar från förr

Våren 2018 kunde man besöka Världskulturmuseet i Göteborg för att se en fjäderutställning. Utställningen inriktade sig på att visa upp hur fjädrar använts av människor genom tiderna till kläder, mode och accessoarer. I en del av utställningen kunde man se haute Couture med fjädrar i form av hattar och kläder.

Haute Couture med fjädrar
Haute Couture klänning av fjädrar
Haute Couture fjäderhatt, svart
Haute Couture fjäderhatt, vit

Elegant och stiligt att använda fjädrar till mode och haute couture, även om det kanske inte skulle gå hem så mycket i dagens haute couture-scen.