Kolsyrat vatten – vad har det för effekter?

Att kolsyra vatten är någonting som varit känt hur det görs sedan 1700-talet, och är i dag väldigt vanligt förekommande. Kolsyreapparater gör att vem som helst enkelt kan ordna kolsyrat vatten, med eller utan tillsatta smaker hemma. Det är också det enda som får göras med naturligt mineralvatten för att det fortfarande ska få kallas så. Kolsyrat vatten i olika former är väldigt populärt – men varför är det så? Vad är det som är så lockande med kolsyrat vatten?

Finns det några fördelare (eller nackdelar) med att dricka kranvatten kolsyrat, till exempel? Med tanke på att kolsyrat vatten är så pass vanligt förekommande i dag så kan det vara bra att reda ut det hela, då det finns en del myter om kolsyrat vatten och dess effekt på människan.

Kolsyrat vatten är surt och dåligt för tänderna

Detta är en vanlig myt och någonting som i princip är falskt även om det finns en liten gnutta sanning i det. Kolsyra är svagt frätande, men koncentrationen som finns i kolsyrat vatten är alltför låg för att det ska ha någon märkbar effekt på tandemaljen. Saliven som finns i munnen neutraliserar syran i kolsyrat vatten i princip omedelbart. Ibland hävdas det att det är lika dåligt för tänderna att dricka kolsyrat vatten som att dricka läsk, men det ligger det ingen sanning i – läsk däremot är dåligt för tänderna.

Kolsyrat vatten är farligt för barn

Att kolsyrat vatten är farligt för barn är någonting som det ligger en liten gnutta sanning i, även om det inte är i huvudsak kolsyran som är boven, utan fluor. Kolsyrat vatten kan nämligen innehålla fluor, som kan orsaka missfärgningar på mjölktänder. Men i princip så är det ingen fara med kolsyrat vatten till små barn. På vissa flaskor med kolsyrat vatten kan det finnas en varning om att det inte är lämpligt för barn under sju år, men då är det inte kolsyran det gäller, utan fluoret – som för övrigt också ofta finns i icke-kolsyrat flaskvatten.

Maten och magen: bra eller dåligt?

Vad gäller matsmältningen så finns det vissa resultat som pekar på att kolsyrat vatten faktiskt kan ha en viss positiv effekt, bland annat genom att göra det enklare att svälja. Det finns även indikationer på att kolsyrat vatten kan hjälpa mot förstoppning. Det hävdas ibland att kolsyrat vatten kan orsaka sura uppstötningar, men det är något som det inte finns några belägg för. Kolsyrat vatten kan dock göra att man känner sig mindre törstig och mättare, vilket kan göra att man inte får i sig lika mycket vatten som man kanske borde. Sammantaget så är bevisen för effekterna av kolsyrat vatten på det här området inte särdeles starka, varken i positiv eller negativ riktning.

Kolsyrat vatten hemma

Detta är de främsta sakerna som brukar komma upp när det gäller hälsoeffekterna av kolsyrat vatten, även om det finns andra. Men de övriga kan i princip sägas vara grundlösa. Rent hälsomässigt så finns det inga starka skäl till att skaffa eller inte skaffa en kolsyrad vattenmaskin hemma. Men många tycker det är trevligare eller roligare med kolsyrat vatten, smaksatt eller inte. Att då kunna ordna det när, var och hur man vill är så klart roligt, och det finns till och med maskiner där man kan få kolsyrat vatten i kran – lätt och behändigt.

två vattenautomater

Vill du har kolsyrat vatten hemma finns det sedan många år tillbaka kylskåp med inbyggda vattentappar för kolsyrat och kallt vatten. En trend som startat på 2000-talet är att man skaffar kolsyrat vatten direkt från vattenkranen eller från en snygg och lyxig fristående vattenautomat. Det kostar en slant men vill du unna dig att kunna få kolsyrat vatten hemma lättillgängligt är ett tips att kolla på vattenautomaterna Line och X-line som finns att köpa från Vattentornet.com. Båda automaterna är tillverkade i krom och passar utmärkt att ställa på en bänk i köket. Tänk på att skaffa ett serviceavtal så att vattenautomaten regelbundet servas och hålls fräsch.