Att drycken är minst lika viktig för smakupplevelsen som maten är råder det nog inga tvivel om längre. Och det är inte bara för att vissa drycker passar bättre ihop med vissa maträtter än vad andra gör, utan för att maten faktiskt smakar annorlunda beroende på vilken dryck som serveras till. För att hela den gastronomiska upplevelsen ska bli fulländad så måste mat och dryck vara samstämda och lyfta och komplettera varandra på rätt sätt.
Den som vill utveckla sina smaklökar och lära sig mer om olika drycker kan med fördel gå på exempelvis öl- eller vinprovning, och gärna då sådan som har fokus på samverkan mellan mat och dryck om det är det man vill veta mer om. Där får man fördjupa sig i olika smaker och få bra tips på hur man ska tänka när det gäller att välja rätt dryck till maten – eller rätt mat till drycken.
En viktig sak att komma ihåg är att man bör låta drycken följa maten. Det blir sällan bra om man bara serverar en sorts dryck när själva måltiden är uppdelad på förrätt, varmrätt och efterrätt. Varje del av maten kräver sin speciella dryck. Och tänk på att det i dag finns väldigt många bra alkoholfria alternativ att välja mellan.
Gott vin tillhör livets höjdpunkter, någonting att njuta av. Det finns mängder med olika sorters vin, med olika karaktär – även om en och annan nog tycker det är vinsnobberi, och den enda skillnaden är mellan rött och vitt.
Att kolsyra vatten är någonting som varit känt hur det görs sedan 1700-talet, och är i dag väldigt vanligt förekommande. Kolsyreapparater gör att vem som helst enkelt kan ordna kolsyrat vatten, med eller utan tillsatta smaker hemma.