Mattan – en självklar del av vårt hem

Mattor har länge varit en del av våra hem. Från början kanske mest för att golven var kalla och inte så trevliga att gå på, men mattan blev sedan också en självklar del av det estetiska i inredningen. Och det finns få saker som kan göra så stor skillnad i ett rum som en matta, för än i dag skänker mattan en värme och en mysfaktor som är svår att nå på andra sätt.

Matta i vardagsrum

Trasmattan: praktisk och vacker

Olika kulturer har olika relationer till mattor, och när det gäller Sverige så är det kanske den klassiska trasmattan som man tänker på först. Faktum är att trasmattan är väldigt populär även i dag, men nu är det däremot inte lika sannolikt att man har vävt sina trasmattor själv. Trasmattan har ju framför allt kommit till för att den är praktisk. Man behövde ha något på golvet, man tillverkade en matta själv och man gjorde det genom att återanvända gamla trasor av lakan och annat tyg som som var uttjänt och hade gjort sitt. Men trots att var och varannan gumma inte längre sitter hemma på kammaren och väver mattor så är faktiskt vävning av olika slag någonting som har kommit tillbaka mer och mer.

Klassiska mattor

Precis som i allt annat så finns det trender när det gäller mattor. De flesta av oss är nog inte så trendiga att vi byter matta varje år, men många sorters mattor är också väldigt tidlösa och verkar aldrig gå ur modet. De orientaliska mattorna med sina varma färger, fascinerande mönster och det fantastiska hantverk som ligger bakom är mattor som länge haft en central plats i våra hem och som gör sig bra i många olika typer av inredningar. Dessa mattor håller tack vare sin höga kvalitet också i regel väldigt länge, och även färgerna håller sig länge.

De senaste åren har en tydligt trend inom mattor blivit att fler fokuserar på att tillverkningen av de orientaliska mattorna går under Care & Fair-garanterade förhållanden.

Matta på matta?

En trend som har kommit på senare tid är den så kallade lager-på-lager-effekten. Det är, precis som det låter, mattor som ligger ovanpå varandra. Men för att man ska lyckas med det här så gäller det att tänka till. Man kan inte lägga vilka mattor som helst på varandra, utan man måste ha lite finess. Här handlar det om att blanda material, strukturer och stilar. Den lilla ärvda mönstrade mattan som är för liten för vardagsrummet kanske gör sig perfekt slängd över en större mer neutral matta som täcker mer av golvet. Eller varför inte en kohud på en större matta?

Finmattorna i köket

Köket är en plats där vi vill ha funktionella mattor, som tål mycket slitage och som är lätta att göra rena. Men för den som vill tänka lite utanför boxen så kan det vara värt att fundera på att slänga in en finmatta i köket. Har man ett neutralt kök kan till exempel en orientalisk matta vara det perfekta sättet att få in lite färg och värme. För att slippa vara så extremt försiktig kan man med fördel köpa begagnade mattor som kanske redan är lite slitna och på så sätt mer förlåtande för eventuella fläckar. Vintagemattor med slitage är för övrigt något som ses som trendigt, och gärna då i kombination med modernare möbler för att hålla det fräscht.