Hatten är huvudsaken

Hattar har genom historien varit ett självklart plagg för såväl män som kvinnor. Faktum är att hatten ett tag var så självklar att man faktiskt betraktades som oklädd om man inte bar en. Nu för tiden är hatten mer en accessoar, men än i dag är den en viktig del av exempelvis många uniformer.

Hatten i historien

Modet med hatt startade med män. Redan under 1100-talet dök hatten upp, men det dröjde ett tag innan den slog igenom. När den väl gjord det så gjorde den det dock med besked. På 1500-talet myntades ordet modist, vilket innebär någon som designar och skapar hattar speciellt för kvinnor. Under 1800-talet introducerades mer exklusiva material för kvinnohattar, och inte långt efter så började hattar att masstillverkas och hattindustrin blomstrade.

Hattens vett och etikett

Att lyfta på hatten är nu för tiden mer av ett uttryck än något man faktiskt gör, men förr var detta något som var väldigt viktigt. Det skiljde sig dock åt mellan män och kvinnor, där män lyfte på hatten för överordnade och nationella symboler (som till exempel flaggningar och begravningar), medan kvinnors hattar ansåg vara en del av deras kompletta klädsel och därför inte togs av för något – inte ens i kyrkan.

Populära hattar genom tiderna

Hattmodet har förändrats mycket genom åren och vilken hatt som varit populär att bära har bland annat påverkats av kvinnornas hårmode där hatten måste anpassas efter frisyren. För män har plommonstopet varit en av tidernas populäraste hattar. Den skapades för att sitta kvar på huvudet trots vinddrag och bars av allt från brittiska banktjänstemän till vilda västerns cowboys i Nordamerika. Plommonstopen var framför allt populära på 1800-talet och början av 1900-talet.

Kvinnor skulle i början av 1900-talet ha stora och bredbrättade hattar med dekorationer som blommor, fjädrar, band och tyll, men detta började förändras på 1920-talet då håret blev kortklippt och Cloche-hatten föddes. Senare kom även pillerburken, en damhatt utan brätte, att bli väldigt populär.

Nutidens hattar och hattrender

Under 60-talet började både män och kvinnor att klä sig lite mindre formellt, och i och med det försvann också mycket av hattarnas modernitet. I dag är det kanske framför allt mössor som dominerar våra huvuden, men klassiska hattar som fedorahatten och stetsonhatten används fortfarande av hattälskare. Stetsonhatten är till exempel en vanlig syn på uniformerade highway patrol-poliser i USA.

Kvinna med hatt

Hattmodet i dag går lite upp och lite ner, och även om hatten inte är en lika självklar del av vår klädsel som den var förr så är den fortfarande en kraftfull accessoar som gör väldigt mycket för en outfit. Priserna på hattar har generellt ökat de senaste 4–6 åren men det går fortfarande att göra bra klipp när webbutiker rear ut sina hattar. Just webbutiker brukar ofta locka nya kunder genom rabattkodssidor som hjälper butikerna genom olika rabatter. En enkel stråhatt kan dressa ner en annars välklädd kostym, och en snygg fedora kan klä upp jeans och en skjorta till något mer formellt. I dagens samhälle syns hattar kanske mer på män än på kvinnor, men de mer maskulina hattarna gör sig också väldigt bra till mer feminina outfits. Och om man som kvinna inte riktigt vet vilken hatt man ska satsa på så är alltid den klassiska skepparmössan ett säkert kort att piffa upp stilen med.