Mode – samhällets spegel

Klädmodet har genom alla tider speglat den rådande tidsandan och dess ideal, från 1800-talets puffiga krinolinklänningar och volanger till 1920- och 30-talens modehistoriska händelser då bland annat ”den lilla svarta” lanserades, kvinnors knän första gången visades och långbyxor för damer slog igenom (även om det dröjde ända in på 60-talet innan det var helt socialt accepterat). Från den dagen vi började klä oss i kläder har funktion följts av det estetiska – och många gånger är det just funktionen som har fått stå tillbaka för klädernas utseende.

Modets ansikten

Stilikoner kommer och går, ofta från år till år. Men det finns några som aldrig kommer att bli omoderna. Bland de främsta inspiratörerna när det gäller mode kan nämnas Brigitte Bardot, Jackie Kennedy, Katherine Hepburn, Cher och Madonna bland andra. Även mer nutida stilikoner som Beyoncé och Lady Gaga är sådana som modemässigt inte verkar gå ur tiden i första taget.

Nutida modetrender

Nya modetrender kommer varje säsong då de stora modehusen visar vad som kommer att vara inne och hur vi ska tänka när vi klär oss. Stilmässigt brukar det mesta förr eller senare komma tillbaka, som till exempel korsetten som gjorde comeback på 80-talet och då gärna skulle bäras fullt synlig utanpå kläderna. Något som är väldigt aktuellt i dag är frågan om kvinnorollen. Även miljömedvetenhet och miljötänk i modebranschen är sådant som kommer mer och mer.