Allt är inte guld som glimmar...

...utan det finns ju juveler också, och det ska vi ta oss en lite närmare titt på nu. Smycken med ädelstenar är ju väldigt spännande, och en av de roligaste accessoarerna som finns att tillgå. Ett halsband i guld med diamanter är kanske inte någonting som alla har råd med, men det går ju att drömma. Smycken kan numera se ut nästan hur som helst, vilket gör det lite svårt att säga vad som är rätt, trendigt och inne – det finns helt enkelt för mycket variation för att på ett enkelt vis säga vad det är som gäller. Men det är ju bara bra, då den stora variationen gör att vem som helst kan hitta smycken som passar in i ens stil. Klassiskt, minimalistiskt, punkigt och mycket mer, det är bara att välja och vraka.

Diamanter

Lite om ädelstenar

Ädelstenar är någonting som starkt förknippas med smycken, även om långt ifrån alla smycken pryds av sådana. Men många. Ordet "ädelsten" är dock lite vagt, så att det inte alltid går att säga vad som är en ädelsten och vad som inte är det. Ordet "halvädelsten" användes om stenar som användes i smycken som inte var lika hårda som "riktiga" ädelstenar. Problemet var då att det var lite svårt att avgöra exakt hur hård en sten skulle vara för att räknas som en äkta ädelsten – och varför en liten skillnad i hårdhet skulle spela någon roll. Inom ädelstensindustrin idag används därför inte ordet halvädelsten, utan alla vackra stenar är just – ädelstenar. Diamanter och rubiner, opaler och till och med bärnsten.

Poängen vi vill få fram här är att det inte är så viktigt med vad någonting kallas. En opal är inte lika dyrbar som en diamant, men kan vara nog så fin, och kan i sitt sammanhang vara precis lika fin. Om man kan välja mellan två smycken, där ett kostar 1,000 kronor och det andra 10,000 så behöver det ju inte betyda att det dyrare smycket är finare, bara för att det använder sig av dyrare ädelstenar. Vi på läckerbiten gillar inte saker för att de är dyra (även om mycket av det vi tycker om kostar över genomsnittet). Vi gillar dem för att de är stilfulla, eleganta, fina och ligger rätt i tiden.

Smycken är personligt

När vi säger att smycken är personliga så är det på flera olika sätt. Dels då att vi inte har samma stil, och därmed inte "passar" i samma smycken. En punktjej vill ha någonting taggigt, som definitivt inte skulle passa på den som helst klär sig i det senaste från Armani. Men det är inte den huvudsakliga anledningen till att vi säger att smycken är personligt.

Många smycken är arvegods, som man fått från exempelvis mormor, och som därför betyder mer än bara någonting vackert att bära. Ett sådant smycke betyder givetvis mer än ett aldrig så dyrbart nytt diamanthalsband (även om det i sin tur kan komma att bli arvegods). Slutligen så smycken som får sin betydelse av att de förknippas med en viss händelse, där det mest uppenbara exemplet är vigselringar. Den byter man inte ut mot någonting annat, oavsett hur fint och dyrt!