Vin

Gott vin tillhör livets höjdpunkter, någonting att njuta av. Det finns mängder med olika sorters vin, med olika karaktär – även om en och annan nog tycker det är vinsnobberi, och den enda skillnaden är mellan rött och vitt. Det är orättvist och det är faktiskt en betydande skillnad mellan exempelvis billiga Lambrusco och ett dyrt vin från Bourgogne. Här tänkte vi att vi skulle ge en lite närmare presentation av en del av de mer exklusiva vinregionerna och försöka förklara vad det är som kännetecknar dem, varför deras viner av kännare anses vara någonting utöver det vanliga. Är det så att ett pris på flera hundra – eller tusen – kronor för en flaska vin faktiskt kan vara motiverat, eller är det bara snobberi?

Vin

Årgångar

Men först något lite om årgångar. Det är någonting som är nästan lika viktigt som vilken vingård ett vin kommer ifrån. Vädret har en stor effekt på hur druvorna utvecklas under ett år, och druvornas kvalitet är självklart viktig för hur vinet sedan kommer att smaka. Om det till exempel är mycket kallt ett år så kommer druvorna inte riktigt att mogna helt, och vinet blir då sämre. På samma sätt så påverkar nederbörden – för mycket eller för lite regn gör att druvorna får en lägre kvalitet. Det är därför som skillnaden i pris på samma vin från olika årgångar kan skilja sig åt väldigt mycket.

Bordeaux

Bordeaux-vin

Bordeaux är nog den vinregion som har störst ryktbarhet, och som nog de flesta känner till. Den är nästan synonym med dyra och fina viner och det inte utan anledning. Klimatet och miljön i Bordeaux är i det närmaste perfekt för vindruvor, vilket resulterar i några av de dyraste vinerna i världen. Men samtidigt så är Bordeaux också den vinregion i Frankrike som producerar mest vin, och långt ifrån alla är exklusiva, utan det produceras också en stor mängd ”vardagsviner".

De viner från Bordeaux som håller högst klass är de som 1855 klassificerades som ”1er cru”, och som med ett undantag inte ändrats sedan dess (1973 tillkom ytterligare ett). Sammanlagt så rör det sig om fem stycken viner, som alla oavsett årgång kostar över tusen kronor flaskan när de släpps – och mer om det rör sig om en bra årgång. Dessa viner köps också av en del som investeringsobjekt, där de sparar dem i flera år för att sedan sälja dem för flera gånger inköpsvärdet.

Piemonte

Piemonte

Piemonte i nordvästra Italien är en vinregion som inte är så välkänd som Bordeaux, men som är hem för vad som räknas som Italiens bästa vin, ett vin som kan tävla med de bästa franska vinerna. Det heter Barolo, och är ett vin som kräver lång lagring för att bli drickbart – 10 år eller mer. Samtidigt så är det också mycket årgångsberoende, vilket gör att de riktigt bra Barolo-vinerna är sällsynta. Det gör att det är ett riktigt exklusivt vin, och de bra årgångarna kostar därefter. Men då Piemonte och Barolo är mindre välkänt än Bordeaux och Bourgogne så gör det att priserna är lägre – det finns färre ”vinspekulanter” som driver upp priserna. Den som är ute efter ett exklusivt och gott vin kan därmed göra riktiga fynd.

Barolo är dock inte det enda vinet från Piemonte, utan det finns andra, om än inte lika exklusiva, där det mest kända är Barbaresco. Det använder samma druva som Barolo, och är därför likartat i smaken. Men skillnaden i jordmån och klimat gör ändå att det har en egen karaktär.