Designstolar

Stolen är ju som bekant en självklar möbel i varje hus. Stora, små, billiga, dyra, sköna, osköna, fula eller fina stolar. Listan kan göras lika lång som listan över olika modeller och varianter av denna möbel. Jag fick faktiskt upp ögonen för just stolar vid mitt första besök på Ikea när jag stod inför flytten ur barndomshemmet och två köksstolar skulle inhandlas till min lilla etta som låg i Mölndal. Jag reagerade och var förvånad över det då väldigt höga priset på stolarna. Det svenska varuhuset har ju annars väldigt prisvärda varor och det var just därför jag var där. Jag valde de två stolar som min studentplånbok tillät där och då. Pinnstolarna visade sig vara ett hållbart köp eftersom de håller än i dag, 10 år senare.

När jag kom hem från Ikea den dagen kunde jag inte släppa priset på stolarna, så jag gjorde några enkla googlingar för att ta reda på hur en stol tillverkas och vad det är som egentligen är så kostsamt gällande denna möbel. Sen dess har jag haft en bredare förståelse för hantverket och intresserat mig för designstolar och är ständigt uppdaterad på diverse möbelauktioner.

Hur tillverkas en stol?

Till att börja med kan vi konstatera att det inte är vilket träslag som helst som passar för denna möbel. Allt virke från barrträd kan vi börja med att utesluta då det inte tål att böjas utan att knäckas direkt. Ett bra virke är lövträden som alm, bok och ark.

I de flesta fall består stolarna mer eller mindre utav böjt trä. Det är denna processen som är kostsam både ekonomiskt och tidsmässigt. Man skall då värma upp materialet tillräckligt mycket för att kunna böja det, sedan skall det in i maskiner för att motverka att träet går tillbaka till sin ursprungliga form.

Många företag har maskiner till detta medans vissa av designföretagen gör detta för hand. Ett bra exempel på det hantverket är det tjeckiska företaget TON som sedan 150 år tillbaka tillverkar stolar enligt gamla hantverkstraditioner.

Designstolar för alla

Nu kommer vi till det bästa i denna artikel, nämligen den del där jag helt harmlöst avslöjar att flera stora möbeljättar har börjat efterlikna designstolarna och säljer dem till betydligt bättre priser. Jag pratar om de klassiska wienerstolarna som har fått fina efterliknande hos Jotex där du får två stolar till priset av en wienerstol. Även den klassiska Y-stolen har fått en billigare variant hos Nordiska rum.

Löp och köp!