Jony Ive

Jony Ive är ett namn som många nog inte känner till, men de allra, allra flesta har nog sett saker som han designat – och de kanske till och med äger dem. Ive är en engelsk designer som under många år arbetat för ett av världens största företag – Apple, och han ligger bakom designen av många av deras produkter. Hans historia med Apple går långt tillbaka i tiden, till innan han ens börjat arbeta för dem.

När han först upptäckte Apples Macintosh så var det som en ny värld öppnade sig för honom – en dator som inte riktigt var en dator, utan någonting mer. En exceptionellt väldesignad och lättanvänd maskin, som även andra än tekniknördar kunde få ut någonting av. Han har beskrivit sig själv som någon som är väldigt oteknisk, och Macintosh var den första dator han stött på som även han kunde använda och få ut någonting av. Det är ju någonting som alltid kännetecknat Apple, användarvänlighet, och oftast är det Steve Jobs som får äran för det. Men det är också mycket Jony Ives förtjänst. Det finns de som tror att Jobs gjorde allting på egen hand, men sanningen är ju att det var mer ett lagarbete, och Jobs största förtjänst var att han byggde ett mycket bra lag och var en exceptionell lagledare. Och i det laget var (och är) Ive en av hörnpelarna.

Piemonte

iMac banade vägen

Ive tog sin examen i industriell design hos Newcastle Polytechnic 1989, och fick jobb hos Apple 1992, under tiden då Jobs inte var hos Apple. När så Jobs kom tillbaka till Apple 1997 så fick Ive snabbt ett mycket stort förtroende. Hans första större uppdrag var att designa Apples nya dator, en dator som på många sätt är grunden för det nya Apple – iMac. Halvgenomskinliga, färggranna och med en mycket speciell form så fick de väldigt mycket uppmärksamhet, samtidigt som de också introducerade "i" som ett Apple-prefix, vilket fortfarande används.

Sedan iMac så har Ives designprinciper varit vägledande för Apple, med produkter som iPod, iPhone och iPad, och Ive har haft ett finger med i spelet för det mesta som Apple gör. En av de saker som han är känd för, och som också flitigt parodierats är principen om "tunnare", där Apple vid nästan varje ny produktlansering pratar om hur tunn en iPhone eller MacBook är. Någonting som de flesta konkurrenter tagit efter. Men det är långt ifrån allt som kännetecknar Ives designideal.

Apple är idag det teknikföretag som är mest välkänt för sin design, och som ständigt kopieras av konkurrenterna. Det är till mycket stor del Jony Ives förtjänst, och hans betydelse för det Apple vi känner till idag kan knappast överskattas. Det vär nog bara Steve Jobs som varit viktigare och det är ingen slump att Jobs såg Ive som sin viktigaste samarbetspartner hos Apple. Jobs dog 2011, och det är idag i mångt och mycket Ive som för hans arv vidare.