Tekniken är en förlängning av oss själva

Teknik är i dag en sådan självklar del av vår vardag att vi nog knappt skulle klara oss utan den, i alla fall inte i första taget. Hur skulle du till exempel komma upp på morgonen om du inte hade väckarklockan att förlita dig på? Och vad skulle du göra om du inte kunde plocka fram ditt uppslagsverk ur fickan och på några sekunder ta reda på den information du för tillfället är i behov av?

Låt tekniken ta över

Tekniken utvecklas med raketfart och någon gräns verkar inte finnas för vad som kan uppfinnas. Även om små svävande farkoster var det man förr tänkte att alla skulle ta sig runt i på 2000-talet så är väl självkörande bilar också ganska futuristiskt när man tänker efter. Nog för att det kommer ta lång tid innan bilar med autopilot blir en verklighet för alla så är det ändå ett bra exempel på hur långt tekniken faktiskt har kommit och hur den mer och mer får ta över alla de uppgifter som vi inte vill behöva lägga tid på.

Framtidens teknik – vad händer i morgon?

Liksom i de självkörande bilarnas fall så kan det (i alla fall är det tanken) vara så att tekniken ibland är mer pålitlig än den nyckfulla människan, då bilen är programmerad för att exempelvis kunna stanna för ett hinder, medan människans uppmärksamhet och reaktionsförmåga kan variera kraftigt. Vem vet vad framtiden har att vänta när det gäller teknik, men under tiden kan vi skatta oss lyckliga som kan göra allt från att lyssna på musik i duschen till att slå på ugnen när vi sitter på bussen hem eller få förslag på recept direkt från kylskåpet baserat på vilka varor som finns i det.